Anhörigstödets program


Anhörigstödets höst program 2018

I samverkan med Hyltes anhörigförening och kommunens frivilligverksamet.
 
(Samtliga aktiviteter är kostnadsfria. Vid våra Tema caféer fixar anhörigföreningen en kvällsfika för 20kr. )


Hjärtligt välkomna!

Hälsoinsatser

r du anhörigvårdare/stödjare kan du ta del av våra hälsoinsatser. Rådgör alltid med din läkare om du har hjärt, ryggproblem eller annan ohälsa innan du nyttjar någon hälsoinsats.)

Massagestolen

Du kan få en stunds härlig avkoppling med möjlighet till olika massageprogram. Ring och boka tid med kommunens anhörigkonsulent på telefon: 0345-180 41

Massage och fotvårdskort

Du kan ansöka om massage eller fotvård genom anhörigstödet. (3 kostnadsfria behandlingar.) För att ansöka ring kommunens anhörigkonsulent på telefon: 0345-180 41

Sitt yoga

Prova på lätt Yoga vid två tillfällen, sittandes (på stol) med fokus på vår andning. Ett bra sätt att hantera stress och komma ner i varv. Datum: 19/9, 17/10 kl. 10-12. Plats: Mötesplats Guldkanten, Storgatan 4B i Hyltebruk.

Må bra kväll

En kväll med tid för samtal, fika och få möjlighet att prova på taktil handmassage. 6 platser. Först till kvarn. Datum: 1/10 kl. 17-19. Plats: Mötesplats Guldkanten, Storgatan 4B i Hyltebruk. Anmälan senast den 21/9 på telefon: 0345-180 41. Mejl:  Veronica.lagerkvist@hylte.se
_______________________________________________________ 

 Träffpunkt

Anhörigcafé

Drop in fika för anhörigvårdare/stödjare. Kom och träffa andra Anhöriga under enkel samvaro. Här finns tid för samtal, erfarenhetsutbyte och känslan att man inte är ensam om sin situation. Vi bjuder på en enkel fika. Datum: 5/9, 3/10, 31/10, 12/11, 28/11,12/12 kl. 10-12. Plats: Mötesplatsen Guldkanten, Storgatan 4B i Hyltebruk.
________________________________________________________

Samtalsgrupper

Enskilda stödsamtal

Enskilt stöd innebär att du får en samtalspartner, någon att ventilera funderingar och tankar med, få stöd vart du ska vända dig i olika situationer eller annat stöd som är viktigt för dig. Ring och boka tid med kommunens anhörigkonsulent.


Du som är anhörig kan få delta i en samtalsgrupp. Här får du möjlighet att träffa andra i liknande situation. Det blir tid för gemenskap, samtal och fika.

Förhoppningsvis kan detta leda till en stunds avkoppling, erfarenhetsutbyte, kunskap/redskap för att kunna hantera sin anhörigroll och få känslan att man inte är ensam.

Det ska vara minst 4 anmälda för att vi ska kunna starta en grupp. För anmälan ring kommunens anhörigkonsulent.

Samtalsgrupp 1

För anhöriga med närstående som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. (Ex. ADHD, Aspergers, Tourettes syndrom.) Datum: 26/9, 16/10, 30/10 kl. 17-19.

Anmälan senast den 14/9 på telefon: 0345-180 41
eller mejl: Veronica.lagerkvist@hylte.se  
Plats: Mötesplatsen Guldkanten, Storgatan 4B i Hyltebruk.


Samtalsgrupp 2

För anhöriga med närstående som har en cancer diagnos. Datum: 13/11, 27/11, 11/12 kl. 17-19.
Anmälan senast den 2/11 på telefon: 0345-180 41
eller mejl: Veronica.lagerkvist@hylte.se
Plats: Mötesplatsen Guldkanten, Storgatan 4B i Hyltebruk.
 

________________________________________________________ 

Föreläsningar

Tema café

Anhörigföreningen firar 10års jubileum och detta vill vi uppmärksamma genom att äta något gott och ha en mysig stund tillsammans.


Vi kommer också att få lyssna på Lars Danielsson. Han är filosof och författare. Lars berättar på ett enkelt sätt om hur filosofer tänker kring:
- Har livet någon mening?
- Vad är godhet och ondska? Osv.

Datum: 29/8 kl. 17-19. Plats: Mötesplatsen Guldkanten, Storgatan 4B i Hyltebruk. Man behöver inte anmäla sig!

Tema Café

Smarta hem i Getinge. Visst hade det varit skönt att se vem som ringer på yttedörren utan att behöva låsa upp? Eller att slippa famla runt i mörkret när man går upp på toaletten mitt i natten? Det här är bara några exempel som nu blir verklighet när 6 äldre lägenheter på Begonian i Getinge har utrustats  med nya smarta digitala lösningar.


Det är Halmstads kommun, hemvårdsförvaltningen, HFAB och Halmstads stadsnät som ligger bakom pilotprojektet för att se om digitala lösningar i hemmet kan öka tryggheten och välbefinnandet hos äldre. Erik Ahlström kommer hit och berättar om sina erfarenheter med projektet i Getinge.

Datum: 12/9 kl. 17-19. Plats: Mötesplatsen Guldkanten, Storgatan 4B i Hyltebruk. Man behöver inte anmäla sig!

Tema Café

Nationella anhörigveckan. Stressåterhämtning. Anette Olsson diplomerad biopat och naturläkare ger oss tips på enkla övningar för att återfå lugnet vid stress.
Datum: 3/10 kl. 17-19. Plats: Mötesplatsen Guldkanten, Storgatan 4B i Hyltebruk. Man behöver inte anmäla sig!

Tema café

Peggy Måbrink jobbar som undersköterska och förläser om bemötande och kroppspråk.
Datum: 21/11 kl.17-19. Plats: Mötesplatsen Guldkanten, Storgatan 4B i Hyltebruk. Man behöver inte anmäla sig!
________________________________________________________

Handledning/utbildning

Anhörigutbildning

Utbildning för dig som har en närstående med minnesnedsättning. Demensteamet i Hyltekommun håller i 3 utbildningstillfällen där vi får lära oss vad som händer när hjärnan drabbas av skador på olika vis.

Träff 1: Vad är demens? Datum: 20/9 kl. 17-18:30

Träff 2: Bemötande. Information om frivilligverksamheten på Guldkanten. Datum: 27/9 kl. 17-18:30

Träff 3: Hjälp och stöd. Datum: 4/10 kl. 17-18:30

Samtliga träffar sker på mötesplats Gulkanten, Storgatan 4B i Hyltebruk. Man behöver inte anmäla sig! 
 
______________________________________________________
 Underhållning/trivsel

Tema café

Stand up magi med Anton Fast. Datum: 5/12 kl.17-19.
Plats: Mötesplatsen Guldkanten, Storgatan 4B i Hyltebruk. Man behöver inte anmäla sig!

______________________________________________________

Stående varje vecka:

Ibland kan man som anhörigvårdare/stödjare behöva ta en paus och ha en trevlig stund för egen del. Söker du social samvaro och vill koppla av i trevligt sällskap. Då är du välkommen att besöka Mötesplatsen på Guldkanten. Den är till för alla daglediga som vill umgås, delta i olika aktiviteter samt träffa nya/gamla vänner.

Alla är välkomna oavsett situation. Gamla som unga. Mötesplatsen drivs av friviliga och frivilligsamordnare Kristina Svensson Kamstedt. Dagsaktuellt program hittar du på hylte.se/evenemang eller se månadsbladet på startsidan. Finns i fältet på höger sida. Det finns också möjlighet att hämta ett månadsblad på Mötesplats Guldkanten hos Kristina.

Hjärtligt välkomna!