måndag 6 mars 2017

Samtalsgrupp för anhöriga

Är du anhörig? Stöttar eller vårdar du någon i din närhet?
Anhörigstödet i Hyltekommun kör nu igång med en samtalsgrupp för anhöriga som har en närstående med NPF diagnos. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) har sin grund i hur hjärnan arbetar och fungerar. Vanliga diagnoser är ADHD/ADD, Tourettes syndrom, Aspergers syndrom och autismspektrumtillstånd.

I vår samtalsgrupp kan man få gemenskap, samtal, erfarenhetsutbyte och förhoppningsvis nya redskap för att lättare kunna hantera sin anhörigroll och få känslan att man inte är ensam. Vi kommer att träffas vid två tillfällen och avslutar med en tredje träff där föreningen Attention kommer och ger en föreläsning - att vara förälder till barn och ungdomar med NPF diagnoser. Samtalsgruppen är till för dig som anhörig. Många gånger glömmer man bort sig själv och fokuserar helt på sin närstående som behöver hjälp och stöd. Ibland är det viktigt att själv få egen tid och ladda sina batterier för att orka vara den som är stark. Vad som är egen tid och energi påfyllning ser väldigt olika ut från person till person. En del tycker exempel om att gå en promenad i skogen andra vill göra något roligt eller bara få vila på soffan. Att medverka i en samtalsgrupp och få träffa andra anhöriga är ett sätt bland många att få ett andningshål från vardagen.

I samtalsgruppen är det upp till var och en hur mycket man vill dela med sig. Det är helt ok att bara vara med och lyssna. Viktigt att vi från början avlägger ett tystnadslöfte inför varandra så att man kan känna sig trygg att det vi talar om stannar i gruppen. Välkommen att delta. Vi träffas 14, 21, 29/mars på Storgatan 4B i Hyltebruk kl. 17:00-19:00. Detta stöd är helt kostnadsfritt och det bjuds på kvällsfika.

Vid frågor kontakta:
Anhörigkonsulent Veronica på telefon: 0345-180 41